Valencia

#spanyolosok

 • LEVANTE UD | VALENCIA CF

  Amikor már azt hinnéd, hogy Valenciában minden a napsütésről, a tenger hullámairól, a paelláról, Calatrava csészealjairól és persze a Fallasról szól, előtűnnek a futball katedrálisai és valami megváltozik a levegőben. A valenciaiak szíve ugyanis nem egyszerre dobban: fekete-fehér és gránátvörös-kék szemüvegen keresztül látják a világot. Ami közös bennük, hogy lélegzet-visszafojtva szurkolnak az övéiknek az örök rivális ellen.

  Amikor azt hinnéd, hogy nincs olyan sorozat, amely kilencven évadon át emberek százmillióit ülteti a képernyők elé, vagy éppen százezreket a stadionokba hétvégéről hétvégére, ismét elrajtol a világ legjobb bajnoksága. Ez a LaLiga, megannyi ősi rivális, érték és hagyomány, világhírű egyéniségek a pályán, és azon túl.

  A 2020–21-es idényre mi is csapatot építünk, de nyerni biztosan ti fogtok: a LaLiga és a KultúrTapas jóvoltából hónapról hónapra felfedezzük a leghíresebb spanyol városokat a labda útját követve, és minden rangadón kisorsoljuk a bajnokok mezeit az Instagramon.

  Kövessetek minket exkluzív fotó-és videoanyagokért az Instán és a Facebookon, valamint legendás történetekért, kultúr-, gasztro- és futballsztorikért a magazinban. Ha már az idei év leszerelte a spanyol utazásokat, most közelebb hozzuk nektek Spanyolországot a LaLiga segítségével, mint azt valaha gondoltátok volna.

Fontos információk

 • A repülőtérről metróval, busszal és taxival is könnyen bejuthatsz Valencia belvárosába. A 3-mas és az 5-ös metró visz be a centrumba, ha egyenesen a tengerpartra mennél, az 5-öst válaszd. A 150-es busz a reptér és az Ángel Guimerá állomás között ingázik.
 • Valenciában jól kiépített buszhálózat működik, amit metró- és villamosvonalak egészítenek ki. A VLC (Valencia Tourist Card) kártya kiváltásával ingyen utazhatsz tömegközlekedéssel az A, B, C és D zónában (ez magában foglalj a repteret is), és további kedvezmények is járnak mellé.
 • A biciklizés szerelmesi itt megtalálják a számításukat: a város kiépített kerékpárkölcsönző hálózattal rendelkezik. A budapesti Bubihoz hasonló Valenbisi bringái 275 állomáson vehetők igénybe!

Valencia top5

1. DENEVÉR

A denevér a XIII. századtól kezdve látható a város címerében. A legenda szerint I. Jakab, mielőtt bevonult volna Valenciába, tábort állíttatott a folyó mellett. Egy éjszaka furcsa zaj ébresztette a sereget, akik így felkészültek az ellenség támadására. Később kiderült, hogy csupán a denevérek szárnysuhogása volt a zaj forrása.

2. CIUDAD DE LAS ARTES Y CIENCIAS

A Művészetek és Tudományok Városa (Ciudad de las Artes y Ciencias) öt épületből áll, melyek alakját a természet ihlette. Megálmodójuk a valenciai származású Santiago Calatrava, Spanyolország leghíresebb kortárs építésze volt.

3. HARANGTORONY

Valencia egyik jelképét, a katedrális gótikus harangtornát Migueletének nevezik (valenciai nevén Micalet), miután 1418. szeptember 29-én, Szent Mihály napján szentelték fel.

4. PAELLA

Bár a turisták szemében egyértelműen Spanyolország nemzeti ételének számít, a paellát minden spanyol Valencia tartományhoz köti. A legenda szerint a mórok közreműködésével innen ered ugyanis a híres sáfrányos rizs, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nemcsak tengergyümölcseivel, hanem nyúllal vagy akár csigával is készíthetnek - természetesen szabadtűzön, narancságak felett.

5. KAJMÁN

A Patriarca templom falán lévő kajmán a legenda szerint egy áradáskor a folyóból elszabadult állat preparátuma, amit egy fogoly tepert le a szabadságáért cserébe. Valójában az állat inkább Peruból kerülhetett oda és a csendet szimbolizálja, ugyanis a kajmánnak nincs nyelve.

1. "NAGY DOLOG KICSINEK LENNI"

“¡Qué grande es ser pequeño!” Ez az egyszerű mondat mottója és meghatározója is a Levanténak, amelynek elődjei Valencia város első futballcsapatainak számítottak. A Levante FC és a Gimnástico 1939-ben egyesült végül, innen a klub teljes neve: Levante Unión Deportiva.

2. Granota

A gránátvörös mezszín becsapós lehet elsőre, a Levante beceneve mégsem a klubszínek miatt lett „granota” Spanyolországban. A történet lassan 100 éves, bőven a Levante FC és a Gimnástico egyesülése előtti. Utóbbi ugyanis a Túria-folyó mentén játszotta mérkőzéseit, a pályára pedig gyakran behallatszott a békakuruttyolás. A „granota” a levantei partvidéken pedig annyit tesz: béka.

3. CIUTAT DE VALÈNCIA

A csapat otthonául szolgáló Ciutat de València („Valencia város”) stadion helyén egykor kiskertek sorakoztak. A legenda szerint az egyik kerttulajdonos nem volt hajlandó eladni a telkét a stadion építéséhez, így az egyik lelátórészt ferdén kellett felépíteni. A végeredmény így is impozáns lett, különösen a 2020-ben átadott átalakítást követően. Az immáron teljesen fedett, modernizált 25 ezres stadion minden szurkolói igényt kielégít.  

4. LÁNYOK ÉS FIÚK

Ha foci és Levante, bizony nem csak egy csapattal kell számolni – és most még véletlenül sem az örök rivális Valenciára, vagy a levantei partszakasz másik két kiemelkedő klubjára, az Elchére és az alicantei Hérculesre gondolunk. A Levante UD ugyanis női csapattal is büszkélkednek, akik a férfiaknál sikeresebb szereplést mutatnak: a Levante 4-szeres bajnok, és 6-szoros kupagyőztesnek mondhatja magát.

5. HULLÁMVASÚTON

A Levante története olyan, mint egy hullámvasút: sikerek és kudarcok egyaránt kísérték a „békákat” az évek során. A legutóbbi hullámhegy a 2010-es évek elején jött el, amikor a Levante megmutathatta magát az Európa Ligába. Csupán két évvel az „EuroLevante” előtt 2010-ben viszont még az is hatalmas sikernek számított a Ciutat de Valènciában, hogy a csapat visszatérhetett a spanyol elsőosztályba. A mérleg másik serpenyőjében ugyanis alacsonyabb osztályú vergődés és csődhelyzet szerepelt évtizedeken át.

1. BATMAN ÉS VALENCIA

A denevér a XIII. századtól kezdve látható a város címerében, így nem csoda, hogy a Valencia CF címere felett is magasan repked egy „bőregér”. Olyan magasan, hogy azt még Hollywoodban is kiszúrták, a DC Comics birodalom pedig nem átalkodott perrel fenyegetni a spanyol klubot a jogvédett Batman-logó miatt. A Valencia-szurkolók mellett ezzel sok futballbarát arcára csaltak mosolyt az amerikaiak, miután a klub címerbe éppen 100 éve, 1921-ben került bele a denevéralak. Batman ekkor még sehol sem volt…

2. 102 SIKEREI

A Valencia szurkolóit nem kerülték el a sikerek a klub történetének több mint száz éve alatt. A 6-szoros spanyol bajnok és 8-szoros kupagyőztes Európában is begyűjtött az évtizedek során egy KEK-et és 3 Európa Ligát – kettőt még Vásárvárosok Kupája néven a hősidőkben. Nem csoda, ha Spanyolország negyedik legsikeresebb klubjának számít, és a statisztikák szerint a negyedik legtöbb szurkolóval is bír.   

3. MESTALLA

A Valencia stadionja nemcsak a spanyol bajnokság legrégebben használt pályájának számít, hanem az egyik legemblematikusabbnak is. Valencia Mestalla negyedében található pálya ma már „csupán” 55 000 néző befogadására alkalmas, a The Daily Telegraph mégis Európa második legjobb stadionjának választotta a hazai szurkolók által keltett fantasztikus hangulata miatt.

4. PÉNZFELDOBÁSSAL

Valenciában minden a Fallasról szól. A város hagyományos fiesztája márciusban „mindössze” egy hétig tart, de egész évben lázban tartja a helyiek és a turistákat egyaránt. A ma már százezreket vonzó ünnep alatt sok furcsaság megtörténhet, de az mégis sorsszerűnek tűnik, hogy a Valencia Club de Fútbolt 1919-ben éppen Fallas előtt egy nappal alapította hat jóbarát a Torino nevű bárban. És mivel hatan voltak a város legnagyobb fiesztájának előestéjén, az elnök kilétét pénzfeldobással döntötték el.  

5. VALENCIANOS & VALENCIANISTAS

A több mint 100 év alatt a Valencia legendái között számos hazai, vagyis a városban született játékost találunk: ők a klubbal, a szurkolók pedig velük azonosulnak leginkább. A jelenlegi csapatban Carlos Soler és José Luis Gayá, korábban Puchades, Fernando és Albelda váltak hazai kedvencekké. A csapat történetében így is számos legendát találunk, így a 2000-es évek aranycsapatának tagjait Mendietával, Cañizaresszel, Kily Gonzálezszel, Aimarral és Ayalával.