Európai Moziéjszaka: Elena Arzak és a legjobb Női séfek nyomában

December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án este a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilmet jegyző Vérane Frédiani Baszkföldtől Peruig bejárta a világot, olyan nagyágyúkkal találkozva, mint Elena Arzak, Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync vagy Alice Waters. A vetítést követő beszélgetés vendégei a hazai gasztroszcéna nemkevésbé elismert szereplői: Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film annak ered nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely „Étkek istenei” címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet. Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét.

A világhírű baszk gasztronómia egyik megújítójának tartott Juan Mari Arzak lánya, Elena Arzak is megszólalt, akit 2012-ben a világ legjobb női séfjének választottak. Az idén éppen 30 éve megszakítás nélkül 3 Michelin-csillaggal kitüntetett San Sebastián-i családi éttermük (társ)vezetőjeként Elena Arzak régen bizonyította rendkívüli szakértelmét. Frédiani persze nem állt meg a francia-spanyol határ túloldalán, és a tehetséges női séfek nyomába eredt a tengeren innen és túl.

 

Szóra bírta többek között Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket is, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és vajon jobbá tehető-e a világ a gasztronómia által. A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint két gasztroblogger, a Chili és Vaníliát jegyző Mautner Zsófi és Jókuti „Világevő” András beszélgetnek.


Európai Moziéjszaka az Urániában

Az Európai Moziéjszaka hagyománya az európai audiovizuális ipart támogató Kreatív Európa MEDIA alprogram kezdeményezésére és az európai filmekre összpontosító Europa Cinemas mozihálózat társszervezésében 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen.

Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Budapesti Francia Intézet és az El Asador de Pata Negra. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni 2019. november 26-tól az Uránia honlapján és Facebook-oldalán.

Start typing and press Enter to search