Gasztro

Európai Moziéjszaka: Elena Arzak és a legjobb Női séfek nyomában

KultúrTapas | 2019-11-28

December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án este a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilmet jegyző Vérane Frédiani Baszkföldtől Peruig bejárta a világot, olyan nagyágyúkkal találkozva, mint Elena Arzak, Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync vagy Alice Waters. A vetítést követő beszélgetés vendégei a hazai gasztroszcéna nemkevésbé elismert szereplői: Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film annak ered nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely „Étkek istenei” címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet. Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét.

spanyol-sefek.jpg

noi_sefek.jpg

A világhírű baszk gasztronómia egyik megújítójának tartott Juan Mari Arzak lánya, Elena Arzak is megszólalt, akit 2012-ben a világ legjobb női séfjének választottak. Az idén éppen 30 éve megszakítás nélkül 3 Michelin-csillaggal kitüntetett San Sebastián-i családi éttermük (társ)vezetőjeként Elena Arzak régen bizonyította rendkívüli szakértelmét. Frédiani persze nem állt meg a francia-spanyol határ túloldalán, és a tehetséges női séfek nyomába eredt a tengeren innen és túl.

 

Szóra bírta többek között Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket is, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és vajon jobbá tehető-e a világ a gasztronómia által. A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint két gasztroblogger, a Chili és Vaníliát jegyző Mautner Zsófi és Jókuti „Világevő” András beszélgetnek.

Anne-Sophie-Pic-tányérja.jpg

noi-sefek.jpg


Európai Moziéjszaka az Urániában

Az Európai Moziéjszaka hagyománya az európai audiovizuális ipart támogató Kreatív Európa MEDIA alprogram kezdeményezésére és az európai filmekre összpontosító Europa Cinemas mozihálózat társszervezésében 2018-ban indult azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen.

Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Budapesti Francia Intézet és az El Asador de Pata Negra. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni 2019. november 26-tól az Uránia honlapján és Facebook-oldalán.