Fahéjas bundáskenyér, a spanyol húsvéti kedvenc

Ami az angoloknak a kenyérpuding vagy a franciáknak a francia pirítós, az a spanyoloknak a torrijas. Van, ahol fahéjas tejben, máshol édes fehérborban vagy mézes szirupban áztatva készítik, de egy biztos: az édesség egy spanyol család húsvéti asztaláról sem hiányozhat.

A torrijas készítésének legfőképpen Kasztília és Leónban, valamint Andalúziában van nagy hagyománya, de régióról-régióra szinte egész Spanyolországban népszerű húsvéti édességnek számít. Természetesen – mint a legtöbb spanyol desszert – korántsem nevezhető diétás fogásnak, de talán éppen ezért lett a Semana Santa, azaz a nagyhét, és az azt megelőző böjti időszak kedvelt fogása. A torrijas remek módja a több napos kenyér felhasználásának, másrészt azon kívül, hogy tápláló és finom, nagyon egyszerű megsütni is.

A torrijas elkészítéséhez mindössze három fő hozzávalóra van szükség: kenyérre, tejre és tojásra. Ugyan minden család másképp készíti, a szakértők mégis megegyeznek abban, hogy a jó torrijas csakis a kenyér minőségén múlik, vagy úgy is mondhatjuk, nincs jó torrijas jó kenyér nélkül. Spanyolországban éppen ezért mindenhol kaphatunk külön erre a célra már citrommal és fahéjjal előre fűszerezett, tejes kenyeret, amelynek szerkezete éppen elég könnyű és levegős ahhoz, hogy magába szívja a fűszerezett tejet, de mégsem esik szét sütés közben.

Pan de torrijast itthon nemigen fogunk találni, de a célnak tökéletesen megfelel a mi foszlós kalácsunk (vagy akár a tejes kifli is!) csak az elkészítés előtt mindenképpen hagyjuk legalább 1-2 napig szikkadni, hiszen a friss kalács sütés közben könnyen széteshet. Először készítsük el a fűszeres tejet, amelyben majd a kalácsszeleteket forgatjuk meg: 1 liter tejet 6 evőkanál cukorral, 1 fahéjrúddal, fél citrom reszelt héjával és fél vaníliarúddal majdnem forrásig melegítünk, aztán hagyjuk kihűlni.

A szikkadt kalácsot közben felszeleteljük, 4 tojást felverünk és hozzáadunk 2 kanállal a már meghűlt fűszeres tejből. A kalácsszeleteket beáztatjuk a tejbe, majd megforgatjuk a felvert tojásban. Forró (olíva)olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát, akárcsak a hazai bundáskenyérnek. Végül fahéjas cukorba forgatva, hidegen tálaljuk. Megsúgjuk azért, hogy mézzel csurgatva, friss gyümölccsel a legfinomabb – vagy esetleg forró csokiöntetbe mártogatva.

Start typing and press Enter to search