Így süss otthon spanyol tortillát (recept)

20 perc sem kell ahhoz, hogy Spanyolországot varázsolj a konyhaasztalra. Nem hiszel nekünk?

Azt mondják, a tortilla de patatas, azaz a krumplis tojáslepény a spanyol konyha nagyasszonya, y no les falta razón. Az Ibériai-félszigeten bálványozott tortilla csupán névrokona a mexikóinak − ami ugye egy kukoricalisztből készített tészta −, népszerűsége pedig pontosan az egyszerű elkészíthetőségben rejlik. Mondhatnánk, hogy ez a spanyolok bundás kenyere (mondjuk az pont valami más), esetleg szalonnás tojásrántottája, de ez nem lenne igaz.

A spanyol tortillát ugyanis egészen különleges áhítat veszi körül a félszigeten, Galíciától Gibraltárig kevés ízletesebb közös nevezőt találni nála. Persze nem is Spanyolország lenne, ha az egyes régiók nem próbálnának meg kitűnni a saját tortillájukkal, mint mondjuk a baszkok majonézes ráksalátával „könnyített” változata (az egyébként súlyosan addiktív salátával következő receptünkben találkozhattok majd). Az első számú vitatémát mégsem a sajtos-sonkás feltétek, vagy éppen a mi receptünket is feldobó cukkini jelentik, hanem a hagyma.

Bármilyen hihetetlen, a spanyol háztartások örök kedvencének gordiuszi-csomóját a tortilla 3 azaz három fő hozzávalójának egyike szolgáltatja. Vannak, akik szerint az olívaolajon üvegesre pirított hagymától nyugodtan eltekinthetünk, és első lépésként máris a konfitált krumplit készíthetjük elő, hogy aztán jöjjenek a tojások. Mielőtt a spanyol gasztro-csatatér közepén találnánk magunkat, inkább egy másik trükkre hívnánk fel a figyelmeteket: a tortillánk kevésbé lesz zsíros, ha az üvegesedő hagymával (…) konfit helyett főtt krumplit sütünk össze.

A mi receptünk ezúttal cukkinit is tartalmaz, amit a krumpli mellett külön pirítunk meg, hogy veszítsen a nedvességtartalmából és éppen csak annyira tegye szaftossá a tortillánkat, amennyire szeretnénk. A folytatás innen már nem nagy (konyha)művészet: egy közepes átmérőjű, magas falú serpenyőben hevítsünk fel egy kevés napraforgóolajat és öntsük bele a habosra vert tojásunkat, amelybe előzetesen belekevertük a hagymát, krumplit és cukkinit is. Természetesen a tojást sütés előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tipp: A hagymát és a krumplit piríthatjuk olívaolajon a gazdagabb ízvilág végett, a tortilla sütéséhez viszont célszerűbb egyszerű napraforgóolajat használni. Így kevésbé lesz olajos hatású a spanyol remekművünk.

Ha a tojásos masszánkat beleöntöttük a serpenyőbe, már csak egy kis türelemre van szükségünk. A serpenyőt fedjük le és vigyázzunk rá, hogy a tojáslepényünk alja le ne égjen, ezért célszerű nagyon alacsony lángon inkább hosszabb ideig a tűzhelyen tartani. Ha látjuk, hogy a tortillánk kezd átsülni és a teteje kocsonyás állagú, egy lapostányér segítségével fordítsuk meg és csúsztassuk vissza a serpenyőbe. A spanyol háztartásokban erre sokan porcelán tortilla-fordítót alkalmaznak, de egy lapostányéron és egy kis határozottságon kívül nincs másra szükség.

Figyeljünk rá, hogy a tortilla másik oldalát csupán 1-2 percig kell sütnünk, és a serpenyőt sem kell hozzá lefednünk, így a terítést és az esetleges kísérő tapas elkészítését a tortillasütés elején érdemes megtenni. Garantáljuk, hogy egy kis ropogós bagettel és egy egyszerű ensalada mixtával (vegyes zöldsaláta) körítve gőzölgő tortillánk mindenkit levesz majd a lábáról − elsőként talán éppen a készítőjét. Ugye, hogy nem kell több 20 percnél ahhoz, hogy Spanyolországot varázsoljunk a konyhaasztalunkra?

Hozzávalók 2 főre:

1 közepes fej hagyma
1 kisméretű cukkini
3 db kisméretű krumpli
7-8 db tojás
olíva- és napraforgóolaj
só, bors

Start typing and press Enter to search