Michelin-csillagok a spanyol égbolton

A 2015-ös Michelin-kalauz bemutatása előtt visszatekintést tartunk, a nagy érdeklődéssel várt Vörös Könyv tavaly kiket ajánlott spanyolországi kiadásában. Vajon idén is olyan kevés meglepetéssel szolgálnak majd a szerkesztők, mint egy évvel ezelőtt?

Talán maguk a gumigyáros Michelin testvérek sem gondolták volna az étterem-kalauz 1926-os első kiadásakor, hogy egy híján kilencven évvel később séfek és egész éttermek szerencséje múlhat majd egy-egy megítélt vagy éppen elveszített csillagon. A Vörös Könyv jelentősége Spanyolországban az utóbbi időben különösen felértékelődött, hiszen az ezredfordulót követően egyre több spanyol – katalán és baszk – séf robbant be a világ gasztronómiai élvonalába. Spanyolország egyedi esetnek számít, miután a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem a fővárosban találhatóak a legnagyobb szakmai elismerésnek örvendő éttermek.

Kérdés, hogy a novemberben 19.-én Marbellán bemutatásra kerülő 2015-ös kiadás hoz-e változást? Bár tavaly a rendkívül tehetségesnek tartott séf, David Muñoz Diverxója felhelyezte Madridot a 3 csillaggal büszkélkedő spanyol városok listájára, mindez eltörpült a katalóniai és baszkföldi konyhák egyértelmű dominanciája mellett. Sokat mondó adat, hogy a tavalyi kalauz 3 Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol éttermeinek pontosan a fele Baszkföldön található. A legmagasabb szinten továbbra is kiemelkedik a két éttermet adó Donostia-San Sebastián, amely a 2016-os Európa Kulturális Fővárosa cím mellett akár Spanyolország gasztronómiai fővárosaként is felléphetne. Ez utóbbi cím egyébként 2014-ben a szintén baszkföldi Vitoria-Gasteizt illeti meg.

Valószínűsíthető, hogy az idei Michelin-kalauz sem bánik majd szűkmarkúan Spanyolországgal. Ha pedig San Sebastiánt említettük, biztosan nem várható csillaghullás Juan Mari Arzaknál, akit a világhírű új baszk konyhaművészet egyik atyjának tartanak. Kíváncsian várjuk, hogy a szintén nagyszerű Pedro Subijana, valamint Martín Berasategui nevét is megtalálhatjuk-e majd a 2015-ös kalauzban. Íme Spanyolország jelenleg 3 Michelin-csillaggal kitüntetett éttermeinek listája:

Diverxo (Madrid, Madrid); Dacosta (Denia, Valencia); Akelarre (San Sebastián, Baszkföld); Arzak (San Sebastián, Baszkföld); El Celler de Can Roca (Girona, Katalónia); Azurmendi (Larrabetzu, Baszkföld); Berasategui (Lasarte-Oria, Baszkföld); Sant Pau (Sant Pol de Mar, Katalónia)

Start typing and press Enter to search