Día de la Hispanidad – A spanyol nyelv ünnepe

1492. október 12-én Kolumbusz Kristóf, a genovai származású tengerész, közel két hónap hajózás után, még éppen matrózai lázadásának kitörése előtt megpillantotta a horizonton Guanahaní szigetét. A szigetet – miután kikötött a Spanyol Királyságtól kapott hajóival – a Megváltóról San Salvadornak nevezte el, így indítva a spanyol birodalmat, és vele együtt a spanyol nyelvet is világhódító útjára. Spanyolország nemzeti ünnepén évről évre erről emlékeznek meg október 12-én.

Bár Kolumbusz további három amerikai útja után is abban a tudatban élte le életét, hogy India és Kína földjeit érte el, és csak halála után egy évvel, Amerigo Vespucci nyomán derült ki, hogy valójában az Újvilágot fedezték fel, az európai és az amerikai kultúra első találkozását mégis október 12-én ünneplik Spanyolországban.

Az ünnepnappá nyilvánítás a felfedezés négyszázadik évfordulóján, 1892-ben merült fel először: ekkor még Día de la Raza, azaz a korszellemtől nem idegen (a spanyol) faj napja névvel illették, de az idővel aggályossá váló elnevezést 1935-ben a madridi Spanyol Királyi Akadémia a spanyol nyelv és az azt beszélők egységének tiszteletére Día de la Hispanidadra, vagyis a Spanyol kultúra („spanyolság”) napjára változtatta.

Hivatalos nemzeti ünnep azonban csak 1958-ban lett, a diktatúra idején, amikor Francisco Franco tábornok a spanyol nép hagyományaira hivatkozva rendelte el a megemlékezést Amerika felfedezéséről, „melyhez emberi mértékkel fogható nagyságú tettet, nagyobb jelentőséggel bíró dátumot nem találunk a világtörténelemben.”

A spanyol nép nagy örömére 1987-ben János Károly munkaszüneti nappá is tette október 12-t, és bár hagyományosan a Día de la Hispanidad név a mai napig fennmaradt, a királyi rendelet nemes egyszerűséggel csak „Nemzeti Ünnep” néven hivatkozik az évfordulóra, amely

„szimbólumként szolgál Spanyolország történelmének arról az idejéről, amikor a kulturális és politikai sokszínűségünkből egységes államot kovácsoltunk, a Spanyol Királyságokat egy birodalomban egyesítettük, és oly korszak kezdődött, mikor a nyelv és kultúra elterjedése átlépte az európai határokat.”

A királyi család fogadása a Zarzuela Palotában, a katonai felvonulás a Kolumbusz térig az elmúlt években (természetesen a járvány beköszöntéig) hagyománnyá vált, ahogyan az ingyenes kulturális programokból és igazi spanyolos fiesztákból sem szűkölködnek a munkaszüneti napon a spanyolok. A klasszikus zenéért rajongók a Nemzeti Filharmonikusokat, a képzőművészetet kedvelők a Prado, a Reina Sofía, a Thyssen-Bornemissza Múzeum, vagy számos egyéb kiállítóhely tárlatát élvezhetik ingyenesen országszerte.

Este pedig különleges díszkivilágítással öltöztetik ünneplőbe a madridi Királyi Palota homlokzatát annak örömére, hogy fél évezreddel Amerika felfedezése után a világon közel 400 millió embert köt össze a spanyol nyelv ismerete.

Start typing and press Enter to search