13 tapas, amire egész Spanyolország büszke lehet

Tapasozni egyet jelent a jó társasággal, a finom falatokkal és az élet élvezetével. Persze egy csipetnyi büszkeség sem hiányozhat a receptből, hiszen a miniatűr spanyol műremekek az ország sokszínűségének jegyeit is magán viselik. A kiváló helyi alapanyagok és az évszázados hagyományok tették az alábbi finomságokat nemcsak a helyiek, hanem egész Spanyolország kedvenceivé.

ANDALÚZIA

Salmorejo

1. Gazpacho és salmorejo

Látszólag alig van különbség a híres andalúz paradicsomleves és kevésbé ismert rokona között, ám ez csupán az első kóstolásig tart. A tapas szerelmesei jól tudják, a salmorejo inkább hideg paradicsom-krém, mint leves – és a forró spanyol nyárban ugyanolyan ellenállhatatlan, mint a gazpacho.

2. Aceitunas

Elsőre talán meglepő, de a tapasokon gyakran találkozni savanyúsággal, melyek közül a legjellemzőbb természetesen az ecetes olívabogyó. Ahogyan a hazai polcokon, Spanyolországban is népszerűek a töltött olívák, leggyakrabban szardellával vagy paprikával a magok helyén. Az olíva Mekkája pedig nem más, mint Andalúzia.

A spanyol olívaolaj titka

Spanyolország a világ első számú olíva-termesztő és -feldolgozó országa, ahol csak 2014-ben közel 1 millió 800 ezer tonna olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának megközelítőleg 50 százalékát, ám az ország vezető szerepét nem csak ezek az elképesztő adatok szemléltetik. Spanyolországban található a világ olíva-termőterületének 25 százaléka, amelyen manapság 262 saját fajtát termesztenek.

3. Pescaíto frito

A friss apróhalat csupán bőséges olívaolajban sütik ki, mégis ellenállhatatlan. Andalúziában olyannyira népszerűnek számít, hogy az ízletes szósszal locsolt halacskákat úton-útfélen papír tölcsérben is lehet kapni. “Bienmesabe” (“ízlik”) néven is emlegetik, bizonyára nem véletlenül.

BASZKFÖLD

Gilda

4. Gilda

Egy igazán étvágygerjesztő klasszikus Baszkföldről, ahol a tapas helyét a baszk gasztronómia apró csodái, a pintxók töltik be. A gilda tulajdonképpen nem más, mint egy szardellából, ecetes guindilla-paprikából és olívabogyóból álló aprócska nyárs (pincho).

GALÍCIA

Pulpo

5. Pulpo a feira

Az észak-spanyolországi Galíciában a szabadban főzött polip a búcsúk egyik hagyományos étele, nem véletlen,hogy legismertebb spanyol polip-ételt is galíciai előtaggal illetik (pulpo a la gallega). A polipokat hagyományosan háromszor mártják a forrásban lévő vízbe (a népnyelv szerint „ijesztik”), a puhára főtt és általában rusztikusan darabolt fogást végül pirospaprikával és főtt krumplival tálalják.

Padrón

6. Pimientos de Padrón

Az aprócska padróni zöldpaprikák összenőttek Galíciával, ahol gyakorta hangzik el a mondás, „olyan, mint a padróni paprika: az egyik csíp, a másik nem.” És valóban, ha az ember a bő olajban kisütött, nagy szemű tengeri sóval megszórt paprikák közül csipeget, érhetik meglepetések. Az első meglepetés mégis a padrón karakteres íze lesz, amely már itthon is sokakat elbűvölt.

Vieira

7. Vieira

Szent Jakab kagylóját a Camino-zarándokai egykoron nem Santiagóba vezető útjuk során viselték, hanem zarándoklatuk beteljesülésének jeléül tűzték magukra Galíciában. A helyi partszakaszokon tömegesen előforduló fésűkagyló ma egyben a spanyol konyha kedvelt alapanyaga is. Visszafogott ízvilága és puha állaga, valamint rendkívül sok elkészítési módja miatt igazi ínyencségnek számít Spanyolország-szerte.

KANÁRI-SZIGETEK

Papas

8. Papas arrugadas

A Kanári-szigetek specialitását a karakteres ízű mojo szósz teszi teljessé, de téved, aki a gyűrött burgonya mögött egyszerű főtt krumplit sejt. A leghíresebb kanári-szigeteki fogás a régió kisméretű, hagyományos burgonyafajtájából készül, tengerisós főzővízben.

KASZTÍLIA és ARAGÓNIA

9. Migas

A Meseta és az észak-keleti régió pásztoréletmódjának évszázados öröksége. A száraz kenyeret a nyájjal állandóan új legelőkre vonuló juhászok feldarabolták, majd szalonna zsírján megpirították. A régiekhez hasonlóan manapság is számos más összetevőt adhatnak hozzá, így szárazkolbászt vagy finomra vágott zöldségeket. Egyes vidékeken a mór örökségnek köszönhetően a morzsát szárított gyümölcsökkel teszik ízletesebbé, majd szőlővel vagy éppen sárgadinnyével fogyasztják.

KATALÓNIA

Pan tumaca

10. Pan tumaca

Katalán leánykori nevén pa amb tomàquet. A katalán kenyér receptje igazán egyszerű, csupán paradicsomra, olívaolajra és sóra van szükség hozzá. A titok a kiváló alapanyagokban rejlik, akkor is, ha ízléstől függően sonkával, spanyol szalámival, tortillával vagy éppen sajttal szeretnénk kísérni.

VALENCIA

Bravas

11. Patatas bravas és patatas alioli

A spanyol sült krumpli titka az ízletes szószokban rejlik. A pikáns és csípős brava egykoron Madridból, míg az olívaolaj alapú, karakteresen fokhagymás alioli Valenciából indult világhódító útjára.

12. Paella

Valencia tartomány legnépszerűbb és egyben legismertebb fogása mára a spanyol gasztronómia zászlóshajójává vált. Idehaza is jól ismert, hogy a paella fő összetevője a rizs és a kerti zöldségek, ám sokakat meglep, hogy tenger-gyümölcsei mellett csirke- és sertéshúsból, sőt, nyúlból is készítik.

Paella receptünkért kattints a képre!

13. Queso

Spanyolországban számtalan sajt-féle létezik, így valószínűleg először a helyi sajtot kóstolhatod meg az utazásod során. Ha Kasztíliában jársz, manchegóval kínálnak majd, ha északra indulsz, a baszk Idiazábalt vagy a navarrai roncalt üdvözölheted a tányérodon. A Baleár-szigeteken a mahónra, míg a Kanárin a majorero sajt számít a helyiek büszkeségének.

Start typing and press Enter to search