Ma van a tapas világnapja, de mi is az a tapas?

A tapas-kóstolásnál kevés finomabb és szórakoztatóbb spanyol szokás létezik. A tapas világnapja alkalmából ma minden szem a spanyol falatokra szegeződik, de mit is kell róluk tudni?

Vajon mi kellett ahhoz, hogy a tapas mára meghódítsa a világot? Először is számos, az eredetét körbeölelő legenda, köztük a XIII. században élt X. Alfonz királyé. A „Bölcs” jelzővel illetett spanyol uralkodó egy alkalommal úgy rendelkezett, bora mellé egy kis adag ételt is szolgáljanak fel neki kísérőnek. Más elképzelések szerint a kocsmárosok találékonysága indította el a hagyományt, akik a pohar italt gyakran kenyérrel és felvágottal „fedve” (spanyolul: tapada) kínálták, hogy a bogarak ne mászhassanak bele. Akárhogy is volt, a tapas azóta mindannyiunk szívét meghódította.

A tapas ma lényegében nem más, mint egy étvágygerjesztő falatka, amit sör, bor vagy éppen spanyol almabor (sidra) mellé fogyasztanak. Léteznek hideg és meleg tapasok, ropogós bagetten vagy éppen agyagedénykében kínált változatok, és sok vendéglátóhelynek van saját “specialitása” is. Noha eredetileg arra szolgálnak, hogy meghozzák az ember étvágyát az ebéd vagy a vacsora előtt, néhány tapas megkóstolása után a főétel bizony könnyen feledésbe is merülhet.

5 kérdés & 5 válasz, amit mindig tudni akartál a tapasról

1. TAPAS VAGY TAPASOK?

Ezek a kis ételfalatkák mára olyan híressé váltak, hogy sok nyelvbe, köztük a magyarba is átkerültek és természetes módon használjuk őket. Spanyolországi utazásod során egészen biztosan elsők között tanulod majd meg viszont, hogy a tapas valójában a „tapa” szó többesszáma, ezért csak megszokásból használatos itthon a “tapasok” dupla többesszáma.

2. SPANYOLORSZÁGBAN MINDENHOL KAPHATÓ TAPAS?

Tulajdonképpen igen, bár egyes helyeken a falatkákat és kanapékat máshogy nevezik. A legkiemelkedőbb példa erre Baszkföld, ahol a világhírű helyi gasztronómia apró műremekeinek neve pintxo. Közös nevezőjük az apró fapálcika, amelyek úgy merednek az ég felé a bárok pultjain, akár a vitorlások a kikötőben.

3. A TAPAST MINDENHOL INGYEN KÍNÁLJÁK AZ ITAL MELLÉ?

Nem, ez a kétségkívül parádés szokás sajnos nem jellemző az egész országra. A turisták szempontjából fontos kivételnek számít Katalónia és Baszkföld például. Csalódás ide vagy oda, a barcelonai vagy éppen bilbaói nyaralás tapasaiért bizony a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

4. KIVÁLASZTHATOM, HOGY MELYIK TAPASBÓL KÉREK?

Ha a tapas az ital mellé jár, minden esetben a ház választja ki: gyakran valamilyen tradicionális falatkát vagy a napi ajánlatot kínálják. Ha pedig ízlett és egy kicsit nagyobb adagra vágysz, a “ración” feliratot keresd az étlapon. (Persze azon már árcímkék is lesznek.)

5. ÁLLVA VAGY ÜLVE, KINT VAGY BENT?

A tapasozás lényege mégiscsak a társaság, az étel és az élet élvezete. Semmi sem kötelező, de az a legjobb, ha odaálltok a pulthoz és egymás után próbálgatjátok a falatkákat beszélgetés közben. Soha ne elégedjetek meg egyetlen hellyel, érdemes bárról-bárra járni és mindenbe belekóstolni. A tapasozó helyek általában az óvárosban találhatóak, ha pedig a jó idő engedi, az utcákban már távolról látszanak a teraszokon beszélgető helyiek.

Tessék csatlakozni, jó étvágyat!

Start typing and press Enter to search