5 fogásos spanyol vacsora otthon a konyhában?

A spanyol receptek nagyobb lehetőséget rejtenek magukban, mint hinnénk. Az alábbi 5 fogásos vacsorához nem lesz szükséged egy hivatásos séf képességeire és eszközeire, sőt, még a konyhába sem kell majd fél napra bezárkóznod. A hatást viszont garantáljuk, bárkinek is tálalod az alábbi spanyol menüt.

Hideg előétel:

Salmorejo

Mindenki hallott már a gazpachóról, ám a jellegzetes andalúz paradicsomleves mostohatestvére eddig méltatlanul a háttérbe szorult. Az avatatlan szemek számára nincs is sok különbség a két étel között, ám az igazi spanyolosok jól tudják, a salmorejo inkább hideg paradicsom-krém, mint -leves. A híres córdobai salmorejo elkészítése − ha lehet − még a gazpachóénál is egyszerűbb: csupán paradicsom, fokhagyma, száraz kenyér, só és olívaolaj szükséges hozzá (mi a főtt tojástól is eltekintünk). Tálaláskor szórjunk rá érlelt sonka-kockákat, és csurgassuk meg néhány csepp olívaolajjal. A gazpacho-rajongók sem fognak csalódni.

Meleg előétel:

Tortilla de patatas

Azt mondják, a tortilla de patatas, azaz a krumplis tojáslepény a spanyol konyha nagyasszonya, y no les falta razón. Az Ibériai-félszigeten bálványozott tortilla csupán névrokona a mexikóinak, népszerűsége pedig pontosan az egyszerű elkészíthetőségben rejlik. Bár Spanyolország-szerte számtalan formában készítik, a hagyományos tortilla csupán olívaolajon üvegesre pirított hagymát, konfitált krumplit (a végeredmény kevésbé lesz zsíros, ha az üvegesedő hagymával főtt krumplit sütünk össze) és tojást tartalmaz. A többi már művészet, különösen a lepény megfordítása sütés közben.

Első fogás:

Erdei gombás rizottó

Noha a híres valenciai paella képe minden tekintetben valódi főfogásként lebeg a magyarok szeme előtt, Spanyolországban a rizzsel készült ételeket hagyományosan első fogásként szokás tálalni. A fenti gombás rizottót is ezért választottuk a menünkhöz, meg persze ellenállhatatlan ízvilága miatt. A fűszerezést, valamint a sajtok (parmezán és mascarpone) hozzáadását az ízlésetekre bízzuk, ez az egyszerű recept elsősorban a türelmi alapú főzéstechnika próbája. Ha kellő ideig hagyjátok párolódni a rizst és mindig elegendő húslevet öntötök hozzá, a végeredmény ellenállhatatlanul krémes lesz.

Második fogás:

Rozé kacsamell filé ánizsos almapürével

Itt az idő, hogy feltűrjük az ingujjunkat a főfogáshoz − szerencsére nem azért, mert a fenti recept Michelin-csillagos szakácskészségeket követelne meg tőlünk. Egy cél lebegjen a szemünk előtt, mégpedig az, hogy a rozé kacsamellünk tényleg rózsaszínű legyen (kétségtelen, ehhez kell némi gyakorlat), ha pedig az ánizsos almapüré mellé már nem jut idő vörösbor-kivonatot készíteni, hát annyi baj legyen!

Desszert:

Spanyol házi piskóta

…és végül a desszert, amit nem titkoltan úgy választottunk, hogy a reggeli kávé mellé is tökéletes legyen, ha esetleg a fenti menü bősége kifogna rajtunk. Mint láthatjátok, kevés egyszerűbb piskótareceptet hordott eddig hátán a Meseta, amiért különösen hálás tud lenni az ember, ha egy 5 fogásos spanyol vacsorával szeretné meglepni élete párját vagy akár az egész családot.

¡Manos a la obra, meglepetésre fel!

Start typing and press Enter to search