TAPAS − Minden ízében Spanyolország
Tudtad, hogy Spanyolország azt szeretné, ha a tapas az UNESCO kulturális világörökség része lenne? Világnapja mindenesetre már van az ínycsiklandó spanyol falatkáknak: ünnepeljetek velünk, adunk néhány tippet!
Íme néhány finomság azok közül, amik a hazai és a spanyolországi tapas bárok étlapjairól rátok kacsinthatnak ezen a szép napon… illetve bármelyik szép napon, amikor végre tapasozhattok egy jót:
1. Tortilla española
A hagyományos spanyol tortilla csupán tojásból és krumpliból készül, ám sokan hagymát is tesznek bele, (olíva)olajat öntve ezzel a vita tüzére: hagymával vagy anélkül? Noha a bárokban leggyakrabban pincho de tortillát, tortilla-cikkelyt szokás kérni, ezt a finomságot nehéz mértékkel fogyasztani.
2. Jamón
A legjobb, ha ibérico. A turisták között a sonka az egyik legnépszerűbb spanyol termék. A tapas bárokban általában roppanós bagettel vagy Spanyolországban népszerű ropifélékkel (picos y colines) tálalják.
3. Calamares
A tintahalkarikák igazi közönségkedvencnek számítanak a spanyolok körében, nem meglepő, hogy bármerre is járjunk, találkozni fogunk velük. A forró olívaolajban kisütött gyűrűcskéket frissen tálalják, a ropogós, ám puha ínyencség felett a citromlé csepegtetése már a vendég előjoga.
4. Croquetas
Bár a hagyományos spanyol krokett sonkával készül, egyre népszerűbbnek számít a gombás-, tintahalas-, tőkehalas- vagy éppen a garnélás-változat, de ma már készítenek krokettet a karakteres cabrales sajtból is. Hogy mindez hogyan lehetséges? Az itthon ismert krokettől eltérően a spanyolok olajban sült hengerecskéi nem krumpliból, hanem besamelből készülnek. Ettől lesznek olyan lágyak és krémesek, hogy az aranybarna páncél felroppantása után szinte szétfolynak az ember szájában.
5. Mejillones
Nem csak a tengerparti régiókban számít népszerűnek a feketekagyló, amelyet elsősorban gőzölve, citromlével csurgatva tálalnak, máskor finomra vágott paradicsommal, hagymával és paprikával kísérnek.
6. Morcillas és chorizos
A sonka mellett egyértelműen a hurka- és kolbászfélék számítanak a miniatűr konyhaművészet legnépszerűbb sertéshúsainak. Előbbi véresen, rizzsel készül, míg Spanyolországban a kolbászt gyakran almaborban párolva vagy faszénparázson sütik. A hagyományos tapák között elterjedt sertéscsemege még a pácolt darálthús (picadillo), a töpörtyű (chicharrones) és disznóbőr chips (torreznos) is.
7. Huevos rotos
A roppantott tojás tulajdonképpen sült krumpli alapon készített tojásos egytálétel sonkával, ám garnélás és kolbászos változata is nagyon kedvelt. A még forró sültkrumpli ágyra tojást ütnek és friss kenyérrel tálalják, hogy a lassan megszilárduló krémes tojás-bevonatot a spanyolok és a turisták egyaránt jóízűen tunkolhassák.
8. Sepia
Jellemzően vaslapon készítik és majonézzel vagy alioli szósszal tálalják. Spanyolország-szerte népszerű, ahogyan az apróbb chopito is (utóbbit Andalúziában puntillitas néven ismerik).
9. Ensaladilla
A spanyol tonhalsaláta apróra vágott főtt krumplit, főtt tojást, kerti zöldségeket és hüvelyeseket (sárgarépa, borsó, zöldbab) egyaránt tartalmazhat – a majonézes alap természetesen mindenütt állandó.
10. Gambas al ajillo
A garnélarákokkal gyakran találkozni a tapas bárok kínálatában. A spanyolok kedvelt elkészítési módja az al ajillo, ami fokhagymás fűszerolajban sütött, apró garnélarákokkal kísérti az érzékeket. Még tálalni is tűzforró agyagedényben szokás, hogy a sercegő olajban úszó garnélák mennyei illata a türelmünket is próbára tegye.
11. Navajas a la marinera
A késkagyló elkészítése rendkívül egyszerű, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol partvidékeken és a nagyobb városokban is előszeretettel készítik. A vaslapon sült változathoz hasonlóan a fehérborban párolt késkagylót szintén sokszor fogyasztják előételként vagy tapasként.
12. Rabo de toro
A bikafarok, avagy ököruszály jól mutatja, hogy spanyol konyha nem csupán a tengerből érkező alapanyagokkal tudja elkápráztatni az embert: a puhára főtt, hagyományosan zöldségragúval körített ökörfarok leomlik a csontról és szinte elolvad az ember szájában.
¿És inni mit szabad?
Spanyolországban a sör és a bor számít a legnépszerűbb italnak, ám szintén nagyon elterjedt a vermut, a sangría, valamint az északi tartományokban az almabor (sidra) is.
Ha éppen sört kívánsz, a tapas bárokban az egyik varázsige a caña lesz, hiszen a helyiek is leggyakrabban piccolót kérnek. Persze ez ritkábban lehet doble (“dupla”), quinto vagy botellín (“kisüveg”), esetleg jarra (“korsó”) is. A legnépszerűbb a világos sör, de a spanyolok üdítővel keverve is szívesen fogyasztanak sört, ezt clarának hívják.
A borok közül a legismertebbnek a La Rioja-iak számítanak, de elárulunk neked egy titkot: Spanyolország szinte összes régiója nagyszerű borokkal vár.