„Ha nem akarsz Londonban élni a zárkózott emberek között, akkor gyere San Sebastiánba!” – Otthon Spanyolországban VIII.

A szakácsok Mekkájában találta meg önmagát, de nem (csak) azért, mert ő is szakács. Kelemen Zoltán, a spanyolországi magyarokról szóló sorozatunk legújabb főszereplője azt mondja, ha már esős éghajlat, csak San Sebastián jöhet számításba.

Nem volt egy utolsó választás − ez jár a fejünkben, ahogy sétálunk a San Sebastián-i Kagyló-öbölben, a világ egyik legszebb partszakaszán. A város a modern turizmus XIX. századi megjelenése óta számít Spanyolország legkedveltebb nyaralóhelyének. Tavaly turisták milliói lépkedtek a spanyol arisztokrácia egykori lábnyomain, hiszen az

Európa Kulturális Fővárosa-cím még az átlagosnál is több látogatót vonzott Donostia-San Sebastiánba.

Ahogyan a város nevében jól megférnek a baszk és a spanyol gyökerek, olyan változatosság jellemzi a Kagyló-öböl romantikus sétányának közepén található Café de la Concha étlapját is. A tradicionális baszk halételeken túl a sztenderd spanyol fogások, de néha még egy-egy meglepő magyar íz is felbukkan a vendégek tányérján. Megjöttünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1

 

 

 

Rendszeres olvasónk, Kelemen Zoltán is velünk együtt érkezik − ám hamarosan munkába is áll, mindenki örömére. Az interjú mellé tálalt degusztációs menü legalábbis semmilyen kétséget sem hagy bennünk: a Café de la Concha nemzetközi séfjei igazi varázslók a konyhában. Ahogyan Zoltán mondja, arrafelé mindegy, hogy hány Michelin-csillaga van (vagy éppen nincs) egy étteremnek, nagyítóval kell keresni az elhibázott fogásokat. Nem a levegőbe beszél.

Magyarországon és Spanyolországban is a legmagasabb szinteken állta meg a helyét, a boldogsághoz viszont a Kagyló-öbölig kellett „eveznie”. Nekünk is, elég ha a vörös tonhalra, a bikafarokra vagy éppen a leche frita-desszertre gondolunk… Apropó, bikafarok! Zoltán egyik kedvenc spanyol ételével még egy gasztro-verseny díját is besöpörte San Sebastiánban − magyarként. Elismerik őt, ahogyan ő is a helyieket. Egy magyar szakács kelti jó hírünket Baszkföldön, ahol az egy főre eső Michelin-csillagok száma az egész világon a legmagasabb.

© Markó Júlia (KultúrTapas)

Start typing and press Enter to search