10 spanyol vígjáték, ami tutira jókedvre derít a karantén alatt is

Várnagyi Márti Teneriféről dacol a koronavírus negatív hullámaival: „Az elmúlt évek spanyol moziterméséből válogattam, hogy napsütötte, spanyol vidámsággal köszöntsd a tavaszt és a bezártsággal járó nehézségeket könnyed humorral feledtesd.”

1. Campeones (2018), Javier Fesser

A Bajnokok című keserédes dramedy képviselte Spanyolországot két évvel ezelőtt az Oscar-Díjátadón, sajnos, mérsékelt sikerrel. Ez mégsem róható fel ennek a remek és nagyon elgondolkodtató vígjátéknak, ami egy szellemi fogyatékosokból álló, ügyetlen kosárcsapat és karrierista, érzéketlen, sikerhajhász edzőjük történetét meséli el sok humorral, tisztelettel és szeretettel. Egy igazi érzékeny, vicces film, az általam ismert spanyol komédiák legjobbika.

A film egyedülálló hátteréről és nem mindennapi forgatási előzményeiről ebben a cikkben írtunk.

 

2. Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013), David Trueba

"Könnyű csukott szemmel élni" – hirdeti ez a '60-as években játszódó road movie, ami egy szívmelengető, igaz történeten alapul. Adott egy köpcös, kopasz angoltanár, aki akkora Beatles-rajongó, hogy az együttes szövegein keresztül tanít angolt. Feltett szándéka személyesen beszélgetni John Lennonnal, aki éppen Spanyolország déli részén, Almeríában forgat. Antonio útnak is indul, felvesz két szökésben lévő fiatalt, Belént és Juanjót, akikkel a Beatles zenéjére, egy gyönyörű türkizkék Seat 850-esen robognak végig az álmok és a szabadság útján.

 

3. Ocho Apellidos vascos (2014), Emilio Martínez-Lázaro

A "Spanyol affér" a legnézettebb spanyol filmként írt történelmet a megjelenését követő évben. A hiteles színészi alakításokon túl az eredeti párbeszédek adják a film kvintesszenciáját, aminek alapkomikuma egy későn felismert szerelem a baszk és andalúz kultúra különbségei mentén: Rafa egy sevillai srác, aki még sosem lépte át Andalúzia határát, mégis belehabarodik Amaiaba, egy tűzről pattant baszk lányba. Rafa, ahhoz hogy meghódítsa őt és Amaia papáját, baszknak adja ki magát, igyekszik ehhez mérten enni, inni; ha kell a baszk függetlenségért tüntetni, inkább mulattatóan kevesebb, mint több sikerrel.

A film hátterének kulcsmotívumait és sikerének titkát egy korábbi cikkben fejtettük meg.

 

4. Kamikaze (2014), Álex Pina

A karadjisztáni terrorista egy elképzelt poszt-szovjet ország reményvesztett harcosa, aki fel akarja robbantani magát egy repülőgépen. A dolgok azonban nem úgy sülnek el, ahogy eltervezte. A Kamikaze egy akciófilmbe oltott vígjáték, amiben fellángol a szerelem és átmelegíti a hamisítatlan spanyol életérzés, még a havas oroszországi kényszerhotelben is. Azon kívül, hogy vicces, a második legsúlyosabb érvem a film mellett, hogy a szívdöglesztő Alejandro Juan García Fernández alakítja a terroristát. Nemcsak irtó helyes, de remek színész is (és második otthonom, Tenerife szülötte!)

 

5. Relatos salvajes (2014), Damián Szifrón

Az Eszeveszett mesék egy olyan fekete komédia, amit akkor ajánlok, ha a nevetés mögött mélyebb üzenetet is keresel, egyfajta társadalomkritikát, és a józan ész határainak feszegetését. A film öt mini-történetből áll, melyek közös vonása a szenvedélyes indulatok. A film Pedro Almodóvar producerkedése mellett készült, és nem véletlenül, azonnal felketrült a KultúrTapas 7 Oscar-gyanús argentin filmet bemutató listájára. (Az Eszeveszett mesék argetin-spanyol koprodukcióban készült.)

 

6. El pregón (2016), Dani de la Orden

Andreu Buenafuente y Berto Romero ismert rádiós és tévés személyiségek, olyanok, mint nálunk Bochkor és Boros párosa volt egykor. Ez a filmes vállalkozás nem büszkélkedhet a legeredetibb forgatókönyvvel, sem a legmagvasabb mondanivalóval, de óriásiakat lehet rajta nevetni (talán a legtöbbet a tizes listámról). Annyira rossz, hogy az már jó, annyira kínos, hogy azon nevetni kell.

A Pregón két béna tesóról szól, akik a '90-es években kiadtak egy slágert és két évtizeddel később berobbannak egy eldugott spanyol falucskába, hogy a nagy visszatérés megmentse őket a teljes anyagi csődtől. Dicsőséget-dicsőségre halmoznak, meztelenkednek a körmeneten, ahol még a kecske is bekokainozik… Hozzák tehát az elvárt formát: amit el lehet rontani a spanyol falunapon, azt ők el is rontják.

 

7. La tribu (2018), Fernando Colomo

Virginia egy ötvenes éveiben járó takarítónő, de szíve választott hivatása szerint urban dance táncművésznő. Életében hirtelen felbukkan, a még lánykorában örökbeadott fia, Fidel, aki átmeneti amnéziában szenved, ezért fogalma sincs róla, hogy ki ő. Nem emlékszik arra sem, hogy öngyilkosságot kísérelt meg, sőt… a beszéd és teste néhány funkciójának ismerete egyaránt a felejtés áldozata lesz, így a komikus helyzetetek adottak. Fidel táncolni kezd anyja tánccsapatával, a Tribuval, azaz a Törzzsel, ráadásul tehetségkutató versenyre is eljutnak, ahol Fidel kétes múltjára is fény derül.

 

8. Si yo fuera rico (2019), Álvaro Fernández Armero

Adott egy válófélben lévő, csóró srác, aki ráadásul munkanélküli. Ahogy a mesékben, csodával határos módon mégis lottónyertes lesz és az élete egycsapásra megváltozik. Azaz megváltozna. Mindennek az az aprócska részlet áll útjában, hogy az álomnyereményről nem tudhat senki sem, mert akkor a leendő exfelesége is részesülne a javakból.

Több fronton vív tehát harcot Santi: a volt nejét mindenáron szeretné visszahódítani, ugyanakkor élvezné is az életet, miközben igyekszik újdonsült, mintaalkalmazott árufeltöltőként fenntartani a látszatot. Főnöke ráadásul a felesége szeretője. A "Ha én gazdag lennék" egy pillekönnyű spanyol film, telis-tele félreértéssel és helyzetkomikummal. Tökéletesen alkalmas képsorok arra, hogy az agyad egy kis időre a tévé mellé rakd.

 

9. El mejor verano de mi vida (2018), Dani de la Orden

Az "Életem legjobb nyara" egy vidám családi film, amit a főszereplő visz el a hátán, azaz a nyelvén, mert az ismert stand-upos Leo Harlem szövegétől ki lehet dőlni, már ha bírjuk követni a sziporkázó szócsavarok ritmusát… Curro egy konyhai robotgépkereskedő, akinek a fia legnagyobb bánatára mindenből kitűnő lesz év végén, ami azt jelenti, hogy kiérdemelte apja könnyelmű ígérete szerint élete nyaralását. Curro viszont teljesen le van égve, és hiába tesz meg mindent, hogy fia köré álomnyaralást varázsoljon, úgy tűnik, hogy szegény balféknek még ez sem sikerül… Aztán váratlanul megszólaltatja a gazdag resort tulajdonosnő lányát és egy csapásra minden megváltozik.

 

10. Superlópez (2018), Javier Ruiz Caldera

Ha egy kifejezetten bugyuta filmre vágysz… (én szóltam előre!) akkor az űrből jött, már babaként is bajszos szuperhős igazán megérdemli, hogy az estéd antihőse legyen. Juan minden erejével igyekszik átlagos lenni és úgy tenni, mintha nem lennének szuperképességei mindaddig, amíg bolygólyáról egy gonosz látogató nem érkezik hozzá.

Kifejezetten érdekesnek találtam különben a középszerűség ünnepléséről végigvitt gondolatot, mint társadalomkritikai vetületét a történetnek. Ezzel együtt a Superlópez nem az a komédia, amiből évek múltán is idézgetni fognak, elég, ha azt a pár hahótát kihozza a nézőből. Ha meg pont ennyire vágyik az ember karantén idején, akkor nem is fog csalódni.

 

Start typing and press Enter to search