Közélet

Közélet

Szeptember 11. − A katalánok nagy ünnepe

Tóth Mayer Gergő | 2015.09.20.

Az New York-i terrortámadások után az ember joggal gondolhatja, ez a nap többé csakis a gyászról és az emlékezésről szól. Sokak számára ez valóban így is van, de a katalánok biztosan nem tartoznak közéjük. Szeptember 11. ugyanis Katalónia nemzeti ünnepe, ami ráadásul a mai, változó világban egyre többek figyelmét kelti fel világszerte. A 2015-ös Diada a „lövészárkokból\" Tóth Mayer Gergő barcelonai tudósításában.

#katalán kultúra #katalán függetlenségi törekvések #katalán szeparatisták #független katalónia #katalán nép #katalán nemzeti ünnep

Közélet

Emlékezetes pillanatok a 70. Vuelta a Españáról

Győri Tamás | 2015.09.16.

Körbe lehet-e tekerni Spanyolországot kerékpárral 3 hét alatt...? Idén 22 csapat 198 versenyzője vágott neki az év harmadik nagy kerékpáros körversenyének, hogy a Giro d’Italia és a Tour de France után a Vuelta a España távját is legyőzze. Győri Tamás, országúti kerékpár-szakértő írása a 2015-ös Vuelta küzdelmeiről.

#vuelta #országúti kerékpár #spanyol körverseny #giro d'italia #tour de france #vuelta a espana

Közélet

Risitas élete és munkássága − Dárdai fogatlan manusza először igazán magyarul (videó)

Kürthy Ádám András | 2015.09.09.

Akik 2000. április 17-én a Canal 2 Andalucía csatorna programját nézték, talán máig is úgy emlegetik azt a napot, mint a félbeszakadt Kacsamesék nézői 1993. december 12-ét. Jesús Quintero ekkor interjúvolta meg először a később Risitas néven világhírűvé váló Juan Joya Borját. Ha magyarul kellene becenevet adni neki, talán a „Kuncogi” felelne meg legjobban – bár a TrollFoci követői Francesco Zombori néven ismerik. Most először a KultúrTapas szöveghű magyar feliratából kiderül, mi is volt Risitas sztorijának a poénja.

#trollfoci #risitas #románia - magyarország 3-0 #román magyar meccs elemzés #francesco zombori #dárdai fogatlan manusz

Közélet

Gondolatok a mexikóvárosi metró alagútjaiból

Müllner Péter | 2015.08.28.

Báder Petra kollégánk férjével, Müllner Péterrel ezekben a hónapokban Mexikóvárosban tartózkodik egy kutatói ösztöndíjnak köszönhetően, élményeikről pedig nálunk is beszámolnak. A Latin-Amerika rovatot már eddig is a testközelből szállított élmények jellemezték, nem lesz ez másként most sem! Müllner Péter bemutatkozó írása következik a mexikóvárosi metró forró és párás bugyraiból.

#latin-amerika #mexikó #maják #aztékok #mexikóváros #mexikói metró

Közélet

Indul a „dupla" bajnoki vetélkedés a La Ligában

KultúrTapas | 2015.08.18.

„La otra liga\" − általában így emlegetik Spanyolországban azt a bajnoki versenyfutást, amit a két sztárcsapat, a Real Madrid és a Barcelona kihívói vívnak egymással. Míg a magyar futballból mára kikopott az egykoron presztízsnek számító „vidék bajnoka\" cím, a La Ligában minden idény kezdetén szinte két bajnokságot hirdetnek. A 2015-16-os szezon nyitánya előtt esélyt latolgatunk egyik és másik versenyfutásban is, megvizsgáljuk a legjobb igazolásokat és elemezzük a felkészülési időszakot, ráadásul mindezt a csapatokat legjobban ismerő szakértők segítségével.

#spanyol foci #spanyol futball #spanyol labdarúgás #barcelona #real madrid #spanyol bajnokság

Közélet
Közélet

26 meccs krónikája − ez volt a Copa América I.

Kürthy Ádám András | 2015.07.05.

Háromrészes beharangozóval készültünk a dél-amerikai kontinensviadalra – úgy illik, hogy a torna után is összegezzük, mi történt pályán és pályán kívül. Az utóbbi bő három hét nem szűkölködött eseményekben, de azért igyekszünk felvillantani a legemlékezetesebb pillanatokat, ezúttal 2 részletben.

#copa américa #dél-amerikai foci #brazil foci #latin-amerikai foci #neymar #argentin foci

Közélet
Közélet

Megfejtettük a BL-induló Valencia titkát

Fahn Sarolta & Molnár Péter | 2015.06.06.

Nagyszerű idényen van túl a Valencia CF, amelyet joggal nevezhetünk az idei spanyol bajnokság meglepetéscsapatának. A Bajnokok Ligája selejtezőjében induló denevérek szereplésének titkát a KultúrTapas szakírójával, a Magyar Valencia Szurkolók Egyesületének korábbi elnök-asszonyával próbáltuk megfejteni.

#spanyol foci #spanyol futball #valencia #bajnokok ligája #spanyol labdírúgás #mestalla stadion

Közélet

B, mint bajnokok – Copa América B csoport

Fahn Sarolta | 2015.06.05.

A sorsolás szeszélye folytán az idei Copa Américán egy csoportba került a két „örökös bajnok”, Uruguay és Argentína, ők ketten már 29-szer hódították el a kontinenskupát. Ezek után egyértelmű, hogy ők a két legesélyesebb csapat a továbbjutásra, de ne feledkezzünk meg Paraguay és Jamaica válogatottjáról sem, hiszen egy-egy meccsen ők is képesek lehetnek meglepetést okozni. Folytatjuk beharangozónkat, ezúttal a B csoporttal.

#messi #copa américa #dél-amerikai foci #latin futball #argentin válogatott #luis suarez