Közélet

Közélet

Spanyolviasz, amely 5000 magyar zsidó életét mentette meg

Molnár Péter | 2020.09.25.

110 évvel ezelőtt ezen a napon született Ángel Sanz Briz, a modernkori spanyol diplomácia egyedülálló alakja. A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata alig 30 évesen több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól egy zseniális trükknek köszönhetően. Kivételes bátorságáért az izraeli Jad Vasem Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága „A Világ Igaza” címmel tüntette ki.

#spanyolország #spanyol nagykövetség #holokauszt #spanyol nagykövet #ángel sánz briz

Közélet

A spanyol király kitüntette az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját

Molnár Péter | 2020.09.22.

A vírusveszély miatt szigorú járványügyi óvintézkedések mellett, mégis ünnepi hangulatban nyújtotta át Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete a Katolikus Izabella-rend keresztjét Elekes Botondnak. A kitüntetést nagyköveti ajánlásra VI. Fülöp Király adományozta az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatójának.

#spanyol nagykövetség #kitüntetés #Uránia Nemzeti Filmszínház #Elekes Botond

Közélet
Közélet

Ángel Sanz Briz: A diplomácia virtuóza

Molnár Péter | 2020.06.11.

40 évvel ezelőtt hunyt el Ángel Sanz Briz, a modernkori spanyol diplomácia egyedülálló alakja. A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata alig 30 évesen több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól. Fia, Juan Carlos Sanz-Briz szerint hosszú és eredményes külügyi pályája során a „diplomácia virtuózává” vált. A Spanyol Nagykövetség Sanz Briz emlékévének keretében ezúttal a Sanz-Briz család segítségével idézzük meg a „Budapesti Angyal” kivételesen eredményes külügyi pályájának mérföldköveit.

#spanyolország #spanyol nagykövetség #spanyol diplomácia #spanyol nagykövet

Közélet
Közélet

Ángel Sanz Briz emléknap: Embermentő spanyol diplomatára emlékezünk ma

Molnár Péter | 2020.05.10.

A madridi városháza tavalyi döntésének értelmében idén először számít május 10. Ángel Sanz Briz emléknapjának. A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata 1944-ben a Spanyol Követség munkatársaival karöltve több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól. A Spanyol Nagykövetség idén emlékévet szentel a vészkorszakban életeket mentő spanyol ügyvivőnek.

#spanyol nagykövetség #holokauszt #ángel sánz briz #A Világ Igaza

Közélet

Spanyol koronavírus-napló: Vidám karantén Spanyolországban

Várnagyi Márta | 2020.04.09.

"Március 14-től kijárási tilalom lépett életbe egész Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt. Nem lehet az utcára menni, csak vásárlás, munkába járás céljából, vagy egyéb indokolt és igazolható okból. Embertpróbáló helyzet." - Az itt következő összeállításban állandó vendégszerzőnk, a Tenerifén élő Várnagyi Márti azt meséli el, hogyan vizsgáznak jelesre a Kanári-szigeteken és egész Spanyolorországban pozitív hozzáállásból és emberségből Európa egyik legsúlyosabb koronavírus-járványának közepén.

#koronavírus Spanyolországban #spanyol koronavírus #Covid-19 Spanyolország #spanyol COVID-19 #koronavírus Kanári-szigetek

Közélet

Spanyol filmek és spanyol sorozatok, amiket most végre bepótolhatsz

Reznicsek Éva | 2020.03.24.

Az "Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni"-klasszikus beütött. Itt az ideje lelassulni kicsit, hogy egymásra és önmagunkra figyeljünk, hogy sorba vegyük azokat a dolgokat, amelyeket már évek óta halasztgatunk. Sőt, most annak is itt van az ideje, hogy bepótoljuk az elmúlt évek legjobb spanyol sorozatait és filmjeit. Hogy mi a legjobb, az persze szubjektív, úgyhogy most azokat ajánlom Nektek, amik engem egy kicsit máshova repítettek, elgondolkoztattak... és talán tanítanak is valamit mindannyiunknak.

#spanyol filmek #spanyol színészek #spanyol sorozatok #almodóvar #netflix

Közélet

Spanyol évértékelő: Köszönöm Andalúzia, hogy valóra váltod az álmaim!

Aczkov Adriána | 2019.12.15.

"Lassan 5 hónapja vagyok Spanyolországban és még mindig úgy érzem, nagyon jó döntés volt elindulnom. Találkoztam én is nehézségekkel, megtapasztaltam, hogy minden lassabb, de az utóbbi időben annyi jó dolog történt velem, hogy az (évvégi) mérleg nyelve biztosan pozitív irányba billen. Várjatok, elmesélem." - Aczkov Adriána Spanyolországba költözésének kalandos története folytatódik.

#andalúzia #spanyol munka #élet spanyolországban #spanyol munkakeresés

Közélet

Spanyolországba költözöl? Egy spanyol HR-es tippjei a sikeres munkakereséshez

Várnagyi Márta | 2019.11.23.

"Ha turistaként érkezel Spanyolországba, akkor a homokos tengerpartok, kedves emberek és a finom ételek bűvöletében vonzónak tűnhet a kitelepedés ötlete. Bevándorlóként viszont könnyen borulhat be a hangulatunk örökké kék ege az Ibériai-félszigeten." - Cikkünkben Várnagyi Márti, tenerifei HR-es szakember szedi össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy a gurulósbőröndbe egy kis dörzsöltséget is magaddal tudj vinni Spanyolországba, ne csak mákot meg túrórudit.

#spanyolországi munkavállalás #spanyol munkák #útravalók #spanyol állás #állások spanyolországban