Közélet

Közélet

Egész évben strandszezon: Tenger-parti a Kanári-szigeteken

Várnagyi Márta | 2019.11.09.

Hétágra süt a nap, az ég felhőtlen, lágy szellő borzolja a hajtincseket és az óceán pajkos hullámait. A világ egyik legkiváltságosabb klímájú részén ez a meteorológiai alapállapot egész évben tart, ami miatt érthető, hogy mind a helyiek, mind az idelátogatók kedvenc időtöltése a strandolás. Szakavatott szemek egy pillantás alatt meg tudják állapítani, melyik napernyő alatt heverészik guiri, azaz turista, és melyik törölközőn fekszik szigetlakó. Most megtudhatod tőlünk, hogyan élvezik a vízpartot a profik.

#spanyol szokások #spanyol tengerpart #kanári-szigetek #strandolás

Közélet

Boreal Fesztivál: Világzenei ínyencfalatok és fenntartható fejlődés Tenerifén

Várnagyi Márta | 2019.10.19.

Szeptemberben immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a négynapos Boreal fesztivált Los Silosban, Tenerife északkeleti részén fekvő falucskában. A fesztivál helyszínválasztása tükrözi az esemény fenntartható fejlődés és kulturális sokszínűség melletti elkötelezettségét, ugyanis Los Silos közel van a sziget varázslatos hegyeihez és távol a nagyobb városoktól valamint az idegeforgalom zajától. Nem hallotál még róla? A legtöbb itt nyaraló turista sem, talán pont ez a rendezvény egyik bája. Itt az ideje hogy felírd a naptárodba a 2020-as időpontot!

#spanyol zene #kanári-szigetek #spanyol fesztivál #tenerife #Boreal Festival

Közélet

Gyereknevelés külföldön? Spanyolországban az anyukáknak is van élete

Molnár Péter | 2019.08.26.

Nektek mi a véleményetek a spanyol szülőkről és a spanyolországi gyereknevelésről? - tettük fel a kérdést a Facebookon. Közel 40 kommentet kaptunk. Nemcsak mi tartottuk tehát fontosnak Szabó Évi, Baszkföldön élő magyar anyuka gondolatait, aki a hazai szülészetek rossz beidegződéseitől a spanyol gyerekek vicces és kevésbé vicces nevelési módszeréig sok mindenről mesélt (és reméljük még fog is mesélni nekünk). Mások tapasztalatait is szerettük volna megosztani, így most olyan magyar anyukák véleményét olvashatjátok, akiknek a spanyolországi gyereknevelés a mindennapok része: egy sokszor örömteli, néha bosszantó kihívás.

#gyereknevelés #anya vagyok #gyerekvállalás Spanyolországban #spanyol család

Közélet

Spanyol meló: 10 tuti tipp álláskeresőknek Spanyolországban

Aczkov Adriána | 2019.08.15.

"Munkát keresni és találni szerintem bárhol a világon nehéz feladat, bár nyilván nagyon függ attól, milyen végzettséged van, milyen nyelveket beszélsz, mihez értesz és mennyi türelmed és kitartásod van. Az álláskeresés tuti receptjét nem ismerem, de megosztok néhány gondolatot, ami talán segít az elindulásban." - Kövessétek Adriána Spanyolországba költözését állandó sorozatunkban.

#munkavállalás spanyolországban #spanyolországi munka #útravalók #spanyolországi állás #spanyol munkakeresés

Közélet

10 ok, amiért a spanyolok olyan viccesen beszélnek angolul

Zoltán Szilárd | 2019.08.09.

A spanyolok angol nyelvtudása legendás... a hiánya meg pláne. De ne legyünk igazságtalanok, ez a történet nem csak fehér és fekete, az ember anyanyelve (szinte) mindig rányomja a bélyegét egy idegen nyelv kiejtésére, és ezalól a spanyol sem kivétel. A tények, és a hangtan ugyanis makacs dolgok, de cserébe legalább viccesek! Ezt mutatja be Zoltán Szilárd, a remek El Mexicano nyelvi blog szerzője, aki hosszú idő után jelentkezik nálunk új írással.

#spanyol nyelv #spanyol nyelvtanulás #spanyolok angolja #angol Spanyolországban

Közélet

Camisa Negra a Budapest Parkban: Nyerjetek velünk 2 jegyet a Juanes koncertre!

Molnár Péter | 2019.07.16.

Juan Esteban Aristizábal Vásquezként anyakönyvezeték, de talán még a rajongók sem ismernének rá ezen a néven. La camisa negra című gigaslágerét viszont mindenki fújja Kolumbiától a Kisalföldig, sőt a Latin Grammy díjas dalszerző-énekes hazánkban először a Budapest Parkban lép fel július 22-én. Ha megvan a jegyed, ez a cikk Neked szól... ha nincs, akkor meg pláne!

#Juanes #Budapest Park #Latin Grammy #koncert #latin buli

Közélet

„Bármikor jártam Spanyolországban, mindig azt éreztem, hogy ott vagyok igazán önmagam"

Aczkov Adriána | 2019.06.29.

Az, hogy rájöttem: ott kell élnem, ahol boldog vagyok nem egy időben történt azzal, hogy elhatároztam: ezt meg is fogom valósítani. Bármikor jártam Spanyolországban, mindig azt éreztem, hogy ott vagyok igazán önmagam, nem vágyódom haza, sőt mintha mindig is Spanyolország lett volna az otthonom... Az elhatározástól a bepakolásig, avagy legközelebb már Spanyolországból írok Nektek.

#spanyolországi letelepedés #spanyolországi munkavállalás #spanyolországi munka #spanyolországi magyarok #spanyolországi munkalehetőségek

Közélet

„Talán mindig is szerelmes voltam a spanyolba” - Gonda Ágota a spanyol filmek fordításának kulisszáiról

Gonda Ágota | 2019.06.26.

„Számomra a legizgalmasabb a filmfordításban az, hogy bárkinek a bőrébe belebújhatok." - meséli Gonda Ágota, aki a Szegedi Tudományegyetem dolgozójaként, tanárként, mű- és filmfordítóként egyébként is számtalan 'bőrben él'. A Spanyol Filmhét műveinek rendszeres szinkrondramaturgjaként ezúttal a spanyol filmek magyarra fordításának kulisszáiról mesélt nekünk.

#spanyol film #almodóvar #szinkron #spanyol fordítás

Közélet

Spanyol futballműhely a Corvinuson: A LaLiga beszáll a magyar fociba

KultúrTapas | 2019.06.10.

A világ egyik legjobb labdarúgó bajnokságát képviselő LaLiga együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetemmel (Corvinus) a magyar sportgazdaság fejlesztése érdekében. A megállapodást az egyetem budapesti campusán jelentették be, ahol mindkét fél képviselői aláírták a keretmegállapodást.

#spanyol foci #spanyol futball #la liga #spanyol labdarúgás #Corvinus

Közélet

A Penya Blaugrana Budapest nem csak a magyar culék között szeretne úttörő lenni

Baranyai Tamás (Penya Blaugrana Budapest) | 2019.06.02.

"2012-ben az Eurobarca élőben tudósította a Camp Nou-ból a Granada elleni meccset. A találkozó után fennmaradtunk a sajtózónában, hogy megírjuk az összecsapás utáni nyilatkozatokat és értékeléseket. Természetesen kiélveztük a helyzetet, hogy a Camp Nou-ban alkothatunk, és nagyjából hajnali 2-3 óra magasságában kezdtünk csak el szedelőzködni. Nem nagyon akartunk még azonban hazamenni, így lenéztünk a már rég kiürült stadion alsó szintjeire, és egyszerűen a gyepszőnyeg felé vettük az irányt...

#spanyol futball #fc barcelona #barca #camp nou #Penya Blaugrana Budapest