Közélet

Közélet

8 plusz 1 történet arról, hogyan boldogulhatsz magyarként Spanyolországban

Molnár Péter | 2017.09.05.

Tavaly ősszel olyan magyarok történetét osztottuk meg Veletek, akik meg sem álltak Spanyolországig azért, hogy a vágyaikat beteljesítsék. 8 részes interjú-sorozatunkból kiderült, az élet bizony a Kanári-szigeteken vagy Katalóniában sem mindig fenékig tejfel, a mosoly mégis mindenkinek ott lapul a szája szegletében – és ez szerencsére minden spanyolosra igaz.

#munkavállalás spanyolországban #spanyol munkák #dolgozz spanyolországban #spanyol munkalehetőségek #spanyolországi munkalehetőségek #munkalehetőségek spanyolországban

Közélet

Spanyol zene receptre, avagy betámadjuk a poszt-vakációs depressziót

Molnár Péter | 2017.09.01.

Lehet, hogy nem hallottál még róla, de hogy jó párszor átélted már, az biztos. Leánykori neve (Post Vacation Blues) kicsit Johnny Cashesen hangzik, Spanyolországban a drámai 'síndrome' címke alatt fut, de a lényeg mégiscsak az, hogyan győzzük le a rosszkedvet a nyár végeztével. Biztos kitaláltátok már: egy kis spanyollal.

#spanyol zene #spanyol dalok #spanyol pop #spanyol zenekark #aslandticos #nyaralás utáni depresszió

Közélet

Gernika, a spanyol polgárháború szimbóluma

Molnár Péter | 2017.04.26.

Szomorú eseményre emlékeznek Spanyolország-szerte, hiszen 80 évvel ezelőtt a náci légierő ezen a napon bombázta le Gernikát. A baszk kisváros földig rombolása a spanyol polgárháború egyik legsötétebb, egyszersmind leggyakrabban emlegetett fejezetei közé tartozik, mindenekelőtt Pablo Picasso Guernica című festményének köszönhetően.

#guernica #franco diktatúra #spanyol történelem #gernika #spanyol polgárháború

Közélet

„Cinco-uno, mi ezt tanultuk meg először spanyolul” – Mészöly Kálmán chilei emlékei

Kürthy Ádám András (fotó) & Molnár Péter | 2017.03.30.

Róluk beszélt Dél-Amerika, rólunk beszélt a világ. Mármint a Vasasról és a magyar futballról. Nehéz mindezt elképzelni az egyre ritkuló hazai lelátókat, a magyar kupacsapatok menetrend szerinti vergődését látva évről-évre. Nehéz elhinni, hogy egykor Dél-Amerika legnevesebb játékosai hajtottak fejet a magyarok előtt, hogy még Pelé és a Santos is csak gratulálhatott a Vasas chilei tornagyőzelméhez a legendás Hexagonal-kupán. Éppen 50 évvel ezelőtt. Aztán jöhetett a tiszteletkör a jó 30 kilós lovasszoborral, a közönség vas(as)tapsa, és megannyi felejthetetlen dél-amerikai pillanat Mészöly Kálmán és társai számára. Szerencsés, aki láthatta őket, de az is, aki hallgathatja.

#magyar futball #vasas #mészöly kálmán #szőke szikla #hexagonal #magyar foci #farkas jancsi

Közélet
Közélet

Spanyolország az AU-PAIR-enciás tenger közepén

Rimóczi Tamara | 2017.03.12.

Óvópedagógusi végzettségem megszerzése után már több mint egy éve au pair-kedem Madridban egy andalúz családnál, és most szeretném megosztani tapasztalataimat, tehát ez a cikk elsősorban azokhoz szól, akik készülnek belevágni a nagy kalandba, és au pair-kedni terveznek spanyol nyelvterületen.

#munkavállalás spanyolországban #spanyol munkahelyek #spanyolországi munkavállalás #spanyol munkák #spanyolországi munkahelyek #munka spanyolországban #munkavállalás madridban

Közélet
Közélet
Közélet

„Ha nem akarsz Londonban élni a zárkózott emberek között, akkor gyere San Sebastiánba!” – Otthon Spanyolországban VIII.

Molnár Péter | 2017.01.24.

A szakácsok Mekkájában találta meg önmagát, de nem (csak) azért, mert ő is szakács. Kelemen Zoltán, a spanyolországi magyarokról szóló sorozatunk legújabb főszereplője azt mondja, ha már esős éghajlat, csak San Sebastián jöhet számításba.

#spanyol konyha #spanyol ételek #baszk ételek #tapas #san sebastián #spanyol gasztronómia #baszk gasztronómia

Közélet

Te melyik dalt küldenéd a spanyolok helyében az Eurovízióra?

Molnár Péter | 2017.01.17.

A spanyolok nem viccelnek. Miközben idehaza épp a hétvégén rajtolt el \"A Dal\", hogy legalább közepesen megnyugtató magyar jelöltet találjon a májusi Eurovíziós Dalverseny kijevi döntőjére, Spanyolországban már le is zavartak egy szavazást. Persze a helyzet ettől még ott sem valami fényes.

#spanyol zenészek #spanyol fellépők #eurovízió #eurovíziós dalfesztivál #a dal #spanyol eurovízió