Közélet

Közélet

A spanyol király kitüntette Bacsó András borászt

KultúrTapas | 2021.05.12.

Spanyolország budapesti nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova szűkkörű ünnepség keretében adta át Bacsó Andrásnak a Katolikus Izabella-rend keresztjét, melyet VI. Fülöp spanyol király adományozott a spanyol-magyar Tokaj Oremus Pincészet nyugalmazott borász-igazgatójának.

Közélet

Real Sociedad: Gólok puskadörgésre

Molnár Péter | 2021.03.31.

A baszk derbi épp olyan különleges, mint Baszkföld maga. Miközben a régió legismertebb klubja kétségkívül a Bilbao, a Real Sociedadot már csak a neve miatt sem mindig tudják elhelyezni a térképen a külföldi drukkerek. A Spanyolország-szerte csak La Realnak nevezett csapat mégis a spanyol labdarúgás emblematikus szereplője, amely időről-időre figyelmet követel magának. Puskaporoshordó, amellyel nem árt vigyázni – a bilbaóiaknak sem.

#san sebastián #donostia #real sociedad #Anoeta #baszk derbi

Közélet

San Mamés: A spanyol futball katedrálisa

Molnár Péter | 2021.03.30.

Egy olyan különleges klub, mint az Athletic Club de Bilbao, különleges stadiont érdemel. Olyat, amely hűen tükrözi az értékeit és a klubfilozófiáját. Valahogy így gondolkodhattak a klubvezetők és az építészek is, amikor megtervezték az új San Mamést. Illetve a San Mamést, hiszen a névhez éppúgy ragaszkodnak Bilbaóban, mint a hagyományokhoz. Bemutatjuk a spanyol futball katedrálisát.

#athletic bilbao #bilbao #athletic club #San Mamés

Közélet
Közélet

A MERCOSUR harminc éve

Felipe Solá | 2021.03.26.

“A déli közös piac (MERCOSUR) azzal jött létre, hogy Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay 1991-ben aláírta az Asuncioni Szerződést. A blokk megalakulása történelmi eredmény a régióban, és a latin-amerikai gazdasági integráció egyik legfontosabb mérföldköve, amelynek célja az országok közötti versengés korábbi logikájának leküzdése és az együttműködési dinamika megteremtése volt.” – Felipe Solá, az Argentin Köztársaság külügyminiszterének írása az Argentin Köztársaság magyarországi nagykövetségének együttműködésével a KultúrTapason.

#argentína #argentin nagykövetség #Mercosur

Közélet

Valenciai derbi: Egy 100 éves spanyol rangadó békák és denevérek közt

Molnár Péter | 2021.03.10.

A valenciai városi derbi a spanyol futball egyik legalulértékeltebb párosítása, noha a Levante és a Valencia ádáz csatája több mint 100 évre nyúlik vissza. Az utóbbi években ráadásul Spanyolország harmadik legnagyobb városának csapatai egyre kiegyenlítettebb küzdelmet vívnak, így izgalomból, szép jelenetekből és persze szikrázó összecsapásokból várhatóan ezúttal sem lesz hiány a békák és a denevérek derbijén.

#valencia #Mestalla #Levante #valenciai derbi

Közélet

LaLiga Geographic: Egy spanyol derbi különös becenevekkel

Molnár Péter | 2021.03.09.

Tulajdonképpen I. Jakab tehet mindenről. Illetve közel sem mindenről, hiszen a valenciai derbi kapcsán annyi állatnév kerülhet elő a közvetítésekben, amennyi egy természetfilmet is elvinne a hátán: denevérek, birkák, borjúk, békák... Kis valenciai futballtörténelem a Levante UD és a Valencia CF beceneveinek nyomában.

#spanyol foci #spanyol labdarúgás #valencia #Levante UD #Valencia CF

Közélet

„Magyarország megunhatatlan” – Búcsúinterjú a mexikói nagykövettel

KultúrTapas | 2021.02.11.

Őexcellenciája David Nájera Rivas azzal tisztelt meg minket, hogy utolsó interjúját Mexikó budapesti nagyköveteként a KultúrTapasnak adta. A mexikói diplomata közel 4 év után mondott búcsút Budapestnek, ahol sikerekben és soha nem látott kihívásokban egyaránt része volt. Frida és Covid, Mexikó és Budapest – David Nájera búcsúinterjú.

#mexikó #mexikói nagykövetség #David Nájera #Mexikói Nagykövet

Közélet
Közélet